Защо хранителните режими се провалят?

Updated: Jan 20, 2019

Има много причини за да се повали един хранителен режим. В тази статия ще изброим едни от най-съществените от тях, с които аз като професионалист съм се сблъсквал.


Една сериозна причина нещата да не се получат, е, когато не се спазват количествата на приетата храна. Когато се изготвя един хранителен режим, калориите които се приемат през деня, се изчисляват много прецизно. Когато се приема повече или по-малко от предвидената храна, това променя количеството на калориите и съответно, кара тялото да работи по друг начин. Ефектът който е заложен в режима, няма как да бъде получен.


Друга причина за провал на диетата може да бъде това да се пропускат хранения. Когато се пропуска хранене стават много часове от едното до другото хранене, организмът реагира съответно със забавяне на метаболизма и при следващото хранене, дори и да не е голямо като количество, тялото прави запас в мастните депа. Ето защо в хранителните режими се записват определени часове в които се прави дадено хранене и те трябва да се спазват.


Пропускане на закуската. Голяма част от хората не закусват. Така са свикнали или не изпитват глад сутрин, поради което това се е превърнало в навик. Лош навик. Какво се случва в тялото когато не закусваме? Когато последното хранене- вечерята е била в 7-8 – 9 часа вечерта, а след това се храним на обед, на пример в 12, или още по-лошо чак вечерта, тогава се натрупват много часове в които не е имало хранене. Тялото неизбежно забавя метаболизма и прави запас. Това е много вреден навик и води често до натрупване на излишно тегло. Ако храненето е правилно, сутрин трябва да се усеща лек глад. Това е знак че метаболизмът работи добре.


Добавяне на твърде много сол и мазнина в храната. Много често това не се взема много под внимание и неусетно когато се приготвя храната, се слага твърде много често и от двете неща. Солта задържа вода в тялото и го надува, а допълнителната мазнина в салатата увеличава много калориите в режима. Само 1 лъжица зехтин добавя около 100 калории в храната, което има значение когато сме на режим за отслабване.


Неправилно заменяне на продукти. Не е редно да се заменят предвидените продукти в един режим, защото това неизбежно нарушава баланса на основните хранителни групи и калориите в тях. Например не е добре, да се замени грейпфрут с банан. Да, и двете са плод, но банана има много повече захар и нишесте отколкото грейпфрута. Също така не е едно и също дали ще изядем 100 грама пилешко или 100 грама свинско месо, защото свинското е много по-мазно и калорично от пилешкото. Замяната на продукти още осуетява дисциплината, която е нужна за да се следва един режим, а липсата на дисциплина рано или късно води до провал на цялото начинание и демотивация за постигане на желания успех.


Размяна на хранения през деня. Това може да доведе до нежелани резултати, дори и човек да помисли, че няма нищо лошо в това да си изяде следобедната порция преди обяд. Много често се подценяват например ядките и много хора си ги хапват по всяко време. Да, но ядките освен здравословни, са и много калорични, а мазнините имат дълъг срок за разграждане в стомаха- около 8-9 часа. Ако ние ги изядем сутрин или на обяд, тяхното разграждане забавя метаболизма и нещата не се получават добре. Човек се чувства тромав и надут. Най-добре е ядките и мазнините изобщо, да се консумират вечер.

КОНСУЛТАЦИЯ

Контакти

За да започнем комуникация за постигането на Вашите цели моля ползвайте формуляра за безплатна консултация

  • White Facebook Icon

© 2019 Красимир Петров