Храни, които трябва да избягвате ако сте на диета за отслабване.

Храните по-долу могат да имат голямо отражение върху твоите килограми. От друга страна някой храни като пълномасленото кисело мляко, кокосовото масло и яйцата могат да помогнат за процеса на сваляне на килограми. Други - особено преработените и рафинирани продукти способстват за покачване на килограмите.

Ето някои от основните храни, които трябва да избягвате ако се борите с излишните килограми:

Пържени картофи и чипс Целите картофи са здравословна и засищаща храна, но чипса и пържените картофи не са. Те са с много високо съдържание на калории и е много лесно да преяде с тях.

Редица изследвания категорично доказват причинно следствената връзка между покачване на теглото и консумацият на картофен чипс. Има дори едно изследване, което твърди че картофеният чипс е храната, която допринася най-много за покачване на килограмите от която и да е друга храна спрямо грамажа си.

Което е по-важно печените, гриловани или пържени картофи могат да съдържат канцерогенни вещества, наречени акриламиди. Ето затова най-добре е да се ядат цели, варени картофи.

Подсладени напитки Газирани или не напитките с добавена захар или подсладители са едни от най-нездравословните неща, които може да приемате.

Те много категорично се свързват с качването на наднормени килограми и имат разрушителен ефект върху здравето когато се консумират безогледно.

Въпреки че имат много калории, мозъкът ни не ги възприема като солидна храна. Калориите от втечнена захар няма да ви заситят и съответно вие няма да намалите приема си на храна вследствие на това че сте изпили посладена напитка. Така калориите се трупат.

Ако сте сериозно мотивирани да спазвате хранителният си режим за отслабване то трябва да изхвърлите подсладените напитки от менюто си.

Бял хляб Белият хляб е силно преработена храна и често има добавена захар. Неговият гликемичен индекс е висок и може да покачи нивото на кръвната ви захар.

Едно изследване проведено върхи 9 300 човека показва че изяждането на 2 филийки бял хляб се асоциире с 40% повишение на риска от покачване на наднорменото тегло.

За щастие има толкова много алтернативи на белият хляб – черен хяб, пълнозърнест хляб и т.н. Така че в никакав случай не ви убеждаваме да изхвърлите хляба – просто внимавайте да не консумирате хляб от бяло преработено брашно.

Десертни блокчета Това е изключително нездравословна храна. На практика това е което можем да наречем калорийна бомба. В малък обем има натъпкани добавена захар, мазнини, преработено брашно и какво ли още не.

Десертните блокчета са с ужасно много калории и почти никакви полезни вещества. Среден по размер десертен блок покрит с шоколадова глазура съдържа около 300 калории – да не говорим за по-големите.

За съжаление разпространението на тези сладки изкушения е поголовно. Те дори се разполагат на стратегически места в магазините за да ви изкушават да ги купувате импулсивно.

Ако искате да опазите диетата си за отслабване се старайте да имате под ръка плод или ядки за да не посягате към сладките десерти.

Плодови сокове Повечете сокове от плодове в магазините нямат почти нищо общо с плодовете от които се твърди че са направени.

Това е силно преработена напитка с високо съдържание на захар. Всъщност те съдържат толкова захар и калории колкото и газираните подладени напитки ако не и повече.

Също така те не съдържат фибри и не изискват дъвкане. Това значи че чаша портокалов сок няма да има същият ефект на засищане като целият портокал. Да не говорим че може да изпиете големи количества за кратко време и така да презаредит с калории и захар.

Стойте настрана от соковете и яжте цели плодове.

Сладкиши, бисквити и кексчета Да знаем, че са много вкусни, но са натъпкани със добавена захар и преработено брашно, което ги прави враг на който и да е хранителен режим целящ намаляне на наднорменото тегло.

Също е възможно да съдържат транс мазнини, които са опасни и се свързват с редица заболявания.

Тези изкушения също така не са и особено засищащи, така че вие отново ще сте гладни доста скоро след като сте похапнали от тези висококалорийни но бедни на полезни вещества храни.

Ако много ви се хапва нещо сладко е далеч по-приемливо да си позволите парче черен шоколад.

Алкохол Алкохолът във всичките си форми съдържа доста калории. Приблизително 7 калории на грам.

Медицината е категорична че няма полезно количество алкохол. Поемането на големи количества алкохол се свързва с повишен риск от покачване на наднормено тегло. Да не говорим за всички останали рискове, които носи алкохола – но те са известни и тук няма да ги повтаряме.

Все пак и вида алкохол има значение. Например бирата се асоциира повече с риск от наднормено тегло отколкото бялото вино да речем.

Сладолед Сладоледът е много вкусен, но е много нездравословен. Той е високо съдържание на калории и повечето видове са с добавена захар.

Малка пориция сладолед е ОК от време на време, но проблема е че много лесно и неусетно можете да поемете големи количества.

Една много добра алтернатива е сами да си правите сладолед ползвайки далеч по-добри съставки като кисело мляко и плодове.

Внимавайте да си сипвате малка порция и да махате от погледа си кутията за да не злоупотребите. Но най-добре ако искате наистина да отслабнете е да изключите сладоледа от менюто си.

Пица Тук вече рискуваме да ни намразите, но да – пиците особено тези приготвени в ресторанти, пицарии и улични бързи закусвални.

Тези пици са с изключително високо съдържание на калории и често съдържат нездравословни компоненти като рафинирано брашно и преработено месо.

Ако искате да се насладите на парче пица опитайте да си приготвите сами ползвайки здравословни съставки. Домашно приготвена пица също е далеч по-добър вариант от полуфабрикатите в магазините.

Разбира се също така можете да потърсите и пицария или ресторант, които приготвят диетични / здравословни пици.

Храни с добавена захар Добавената захар е може би най-ужасното изобретение в съвременната хранителна индустрия. Повишеният прием се свързва с някой от най-сериозните болести на планетата.

Храни с добавена захар осигуряват стотици празни калории, но не са никак засищащи. Примери за такива храни са мюслита за закуска, гранола барове, подсладени млека. Дори и лютеницата в повечето случаи има добавена захар.

Особено трябва да внимавате като посягате към храни с етикет – „обезмаслено“, „ниско съдържание на мазнини“ защото производителите добавят захар за да подобрят вкусовите качества на продукта след като мазнините са били намалени.

56 views

КОНСУЛТАЦИЯ

Контакти

За да започнем комуникация за постигането на Вашите цели моля ползвайте формуляра за безплатна консултация

  • White Facebook Icon

© 2019 Красимир Петров