Кое е по-важно – храненето или тренировките?

Може би сте чували от устата на експерти, че не можеш с тренировки да компесираш лоша диета и това е точно така като говорим за поддържането на здраво тяло. И храненето и упражненията са важни елементи от понижаването на мазнини и покачването на силата. Но хранителните навици има много по-голямо отражение върху структурата на тялото ти и личните ти фитнес цели. Когато обаче се комбинират тренировките с здравословното хранене се получават най-забележителните резултати.

Човек може да промени тялото си само чрез диета без каквито и да е упражнения или тренировки. Но както вече казахме комбинацията от двете доставя пълният здравословен ефект. Много персонални треньори изповядват като златно правилото – 80 на 20. 80% корекции на храненето в общият миск от промени и 20% промени в активността чрез упражнения и тренировки.

Тренировките предприети самостоятелно без корекция на храненето няма да бъдат тотална загуба на време, но можем да ги сравним с това да опитвате да плувате срещу течението. Всички сме виждали хора в залите, които се бъхтят всеки ден месеци наред, дори и години без да постигнат резултати в намаляването на мазнините. Техният неуспех се обяснява от пълната липса на хранителна стратегия за постигане на фитнес резултатите им.

Често хората питат „какъв процент от целите ми ще постигна с упражнения и какъв с хранене“? Обичайният отговор е „и двете са задължителни и процента зависи от изходната позиция и положените цели“. Но още веднъж може да се подчертае че в този микс храненето е със значителен превес.

За момент да забравим за процентите и да се опитаме да разсъждаваме логично за тренировките и храненето. Обичаен тренировъчен режим може да поеме от 3 до 4 тренировки с тежести и 3 до 4 кардио тренировки на седмица – общо 8 тренировки на седмица. Това дава 8 възможности за позитивни промени в тялото чрез упраженията. Същият този човек яде от 3 здравословни хранения на ден. А ако спазва и режим е възможно да яде от 5 до 6 пъти на ден. Елементарната математика показва че с тренировките имате 8 възможности на седмица да повлияете на тялото си докато с храненето имате от 21 до 35 такива възможности.

Ако продължим да разглеждаме този пример ще видим че правилото 80 / 20 наистина е приложимо. Въздействието чрез хранене получава около 80 от възможностите за промяна а тренировките 20.

От тук става ясно че ако искате да изглеждате и да се чувствате добре трябва да фокусирате 80% от решенията и ходовете си в зоната на храненето. По всичко изглежда, че има нещо вярно в мъдростта „Ти си това, което ядеш“.

Да оставим настрана калкулациите и теорията и да погледнем практиката. Във всички случаи на драматично намаляне на наднормено тегло стои промяна на хранителният режим или на диетата. Тези корекции могат да са корекции в рамките на сегашната диета, но често са и драстични промени на вида храна въобще.

В обобщение – тренировките сами по себе си не могат да произведат сериозни, видими резултати. Те ще доведат до психческо и физическо изтощение и блокаж без да са съчетани с корекции в храненето. Правилото 80 / 20 в полза на храненето е добър принцип за да боравим с инструментите на храненето и тренировката за да имаме перфектни резултати.

КОНСУЛТАЦИЯ

Контакти

За да започнем комуникация за постигането на Вашите цели моля ползвайте формуляра за безплатна консултация

  • White Facebook Icon

© 2019 Красимир Петров