Кетогенна диета- Ползи и ВредиТолкова популярната днес кетогенна диета е известна, всъщност още от 1920 г.

Нисковъглехидратната, високомаслена диета придобива сериозност, когато се доказва, че намалява пристъпите при пациенти с епилепсия. Въпреки изцяло медицинската си насоченост в началото, днес тя служи като инструмент за отслабване.

Според диетоложката Ричел Гомез MS, RDN, LDN, Northwestern Medicine McHenry Hospital, кетогенната диета е предназначена за изгаряне на мазнините чрез ограничаване на въглехидрати. "Тялото ви превръща въглехидратите в глюкоза за енергия", обяснява тя. "Когато ограничите въглехидратите от диетата си, преминавате към изгаряне на мастни киселини или кетони." Разрушаването на мазнините за енергия се нарича кетоза. Това отнема около три седмици на елиминиране на въглехидрати за да може тялото да премине в режим на кетоза.


Но, доколко тази диета е полезна и има ли рискове за хората, които я спазват?

Ще разгледам няколко положителните и отрицателните страни на диетата, както и няколко от възможните опасности за организма.СВАЛЯНЕ НА ТЕГЛО

Естествено, най-положителната страна от кето диетата е бързото сваляне на килограми и това, че с нея се гладува много по-малко, отколкото с други диети. Това отслабване се дължи най-вече на елиминирането на определени хранителни групи.


БЕЗ ПОВЕЧЕ НИСКОМАСЛЕНИ Кето диета позволява на много хора да ядат видове високомаслени храни, които те обичат- червени меса, мазни риби, ядки, сирене и масло, докато все още губят тегло.


ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА

Както вече споменахме, кето диетата помага за намаляването пристъпите при пациенти с епилепсия. Също така, някои културисти и спортисти я използват за бързо набавяне на мазнина в тялото. Виждайки тези плюсове е изкушаващо да преминете към тази диета, нали?


Но нека преди това да ви представя и някои ОТРИЦАТЕЛНИ страни на режима, както и вероятните ОПАСНОСТИ, които крие.ТРУДНА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ Като всяка диета и тази е не по-малко трудна за следване. За да се достигне кетоза за организма, диетата трябва да се спазва много стриктно, а всички обичаме да се изкушаваме с нещо „сладичко“ от време навреме, нали? При кетозата е „разрешено“ не повече от 50 грама въглехидрати на ден. Забранени са храни като картофи и нишестени зеленчуци, всички зърнени и бобови култури, изкуствени подсладители, прясно и кисело мляко и др. Важно е и приемът на белтъчини да бъде ограничен до не повече от 20-25% на ден, което също е част от сложната задача да достигнеш кетоза.

КАЛОРИЙНО ИЗЧЕРПВАНЕ И ХРАНИТЕЛЕН ДЕФИЦИТ Заради ограниченията при определени хранителни групи, хората спазващи тази диета не получават определени хранителни вещества- витамини, минерали, фибри- които по принцип се получават от пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, бобови разстения и др. Поради тази причина има вероятна опасност от така наречения „кето грип“, състояние в което хората чувстват отпадналост и замяност, може да се появят стомашни проблеми, повръщане и дори състояние на летаргия. Добрата новина е, че това състояние отминава за няколко дни, но трябва да се има впредвид.

ЗАГУБА НА МУСКУЛНА МАСА Колкото повече сте в кетоза, толкова повече мазнини изгаряте, но мускулите в тялото се нуждаят от въглехидрати, за да се образуват и поддържат адекватно. Поради това, вие може да започнете да губите мускулна маса, което не е никак желан ефект, особено ако сте спортист или активно трениращ. Ако сте любител на HIIT( високо интензивен интервал на тренировка), то тази диета в никакъв случай не е вашата.

ОПАСНОСТ ОТ СЪРДЕЧНИ ПРОБЛЕМИ

Загубата на сърдечен мускул може да не е единствения риск за сърцето, при кето диетата. Ако имате високо кръвно налягане и приемате лекарства за това, в съчетание с тази диета може да изпаднете в нетипично състояние на нетипично ниско кръвно налягане, което може да е много опасно, дори и смъртоносно. Ако имате подобни проблеми, препоръчвам преди започване на кето режим да се консултирате с доктор, за да прцени дали е подходящ и безопасен за вас.


ДЕХИДРАТАЦИЯ И ОПАСНОСТ ОТ УВРЕЖДАНЕ НА БЪБРЕЦИТЕ

По време на диетата е желателно да се ограничи употребата на алкохол и кофеин. В началото е възможно да се стигне до дехидратация(поради намалянето на гликогена в мускулите и черния дроб) и затова трябва да се внимава много с приема на вода, който трябва да е не по-малко от 2.5 литра на ден. От своя страна, дехидратацията може да доведе до сериозни бъбречни увреждания. Като страничен ефект може да се появят и камъни в бъбреците. Високите нива на азот, създаден от излишния протеин, също могат да повишат налягането в бъбреците. Това може да доведе до образуване на повече камъни и увреждане на бъбречните клетки. Според Адам Скувър, кардиолог в Южна Флорида, хора с бъбречни и чернодробни проблеми, както и с подагра трябва да са изключително внимателни при започване на тази диета, тъй-като могат да увеличат риска от по-нататъшна бъбречна недостатъчност, проблеми с черния дроб и подаграта.


В заключение...

Кето режимът има своите положителни страни, но е далеч от балансираното хранене, така полезно за организма. Дали ще изберете тази или друга диета, винаги се консултирайте със специалист, премерете положителните и отрицателните страни и чак тогава изберете най-подходящата. Слушайте своето тяло и неговите нужди, защото всяко едно е индивидуално и ако за един режимът е перфектния избор, то за друг може да е застрашаващ здравето.

Ако имате нужда от съвет и изготвяне на изцяло индивидуална и насочена само към вашите нужди тренировъчна програма или хранителен режим, то не се колебайте да се свържате с мен.

КОНСУЛТАЦИЯ

Контакти

За да започнем комуникация за постигането на Вашите цели моля ползвайте формуляра за безплатна консултация

  • White Facebook Icon

© 2019 Красимир Петров