Индекс на телесната маса – какво е това?

Индекса на телесната маса (на аглийски BMI – Body Mass Index) е измерване на съотношението между теглото и височината. Това съотношение служи повече като индикатор отколкото като конкретно калкулация.

В повечето случаи ИТМ се свързва с общото количество телесна мазнина. Това значи, че когато имаме покачване на индекса то имаме и покачване на мазнина в тялото.

В медицината ИТМ се ползва като индикатор за рискове за здравето ако е повишен. Например при повишен ИТМ се счита че и следните рискове са повишени: - висок холестерол - диабет 2 - сърдечни заболявания - високо кръвно налягане - определен вид ракове - други

Но още веднъж това е само индикатор за повишени рискове. Т.е. повишеният индекс на телесната маса не е сам по себе си диагноза.

Трябва да се има предвид, че при калкулирането на ИТМ са заложени средни стойности. Това значи че един бодибилдър, който има развита мускулатура може да се окаже с повишен ИТМ, но това ще е така защото теглото му е повишено от мускулатура. А наличието на мускулатура не е рисково определящ фактор.

Обратният сценарий също е възможен – например възрастен човек, който има нормален индекс, който се получава от нездравословната комбинация от намалена мускулна маса и увеличена мастна маса.

Ето няколко калкулатора чрез които може да изчислите Вашият индекс:

http://www.medicine.bg/


https://www.calculator.net/

КОНСУЛТАЦИЯ

Контакти

За да започнем комуникация за постигането на Вашите цели моля ползвайте формуляра за безплатна консултация

  • White Facebook Icon

© 2019 Красимир Петров