Ефектите или по-точно „дефектите“ върху здравето от наднорменото тегло.

Статията е по материали от Stanford Health Care (USA).

Наднорменото тегло създава палитра от негативни ефекти върху човешкото здраве. Всяка година свързаните с наднормено тегло заболявания струват 150 милиарда долара и причиняват 300 000 случая на преждевременна смърт в САЩ.

Основните рискове за здравето асоциирани с наднорменото тегло са следните:

Високо кръвно налягане Допълнителните депа (тъкани) от мазнини в тялото имат нужда от кислород и хранителни вещества за да се поддържат, което изисква доставката на повече кръв по кръвоносните съдове. Това увеличава работата на сърцето защото трябва да помпи повече кръв за същата единица време по допънителни кръвоносни съдове. Повече циркулираща кръв значи и повече налягане на стените на артериите. Това по-високо налягане на стените е каквото имаме предвид под „високо кръвно налягане“. В допълнение свръх теглото може да повиши пулса на сърцето и да намали възможностите на тялото да транспортира кръв през съдовете.

Диабет Наднорменото тегло е главна причина за диабет тип 2. Този диабет обичайно започва при възрастни, но сега започва да се появява и при деца. Наднорменото тегло причинява резистентност към инсулина, който е хормон регулиращ кръвната захар. Когато това се случи се покачва кръвната захар. Дори и малко наднормено тегло почишава риска от диабет.

Сърдечно съдови заболявания Атеросклерозата (втвърдяване на артериите) се наблюдава 10 пъти по-често при хора с наднормено тегло в сравнение с такива в нормално тегло. Случаите на коронарната артериална болест са също много повече разпространение сред тази група хора поради натрупването на мастни депозити в артериите, които снабдяват сърцето с кръв. Стеснените артерии и намаленият кръвен поток причиняват болка в гръдният кош или сърдечна атака.

Ставни проблеми Наднорменото тегло може да засегне колената и бедрените стави поради стреса, който те понасят поради повишеното тегло. Оперативната подмяна на стави е широко разпространено решение при увредени стави, но не се препоръчва при хора с извънредно тегло защото има повишен риск от разхлабване на имплатна и оттам причиняване на повече щети.

Дихателни проблеми Един от широкоразпространените дихателни проблеми при хората с наднормено тегло е сънната апнея. Това е прекъсване на дишането за кратки периоди по време на сън, което накъсва съня през ноща и причинява сънливост и отпадналост през деня. Това също води и до тежки случаи на хъркане. Дихателните проблеми свързани с извънредното тегло настъпват когато върху гръдният кош има тегло, което затруднява работата на дробовете и причинява ограничено дишане.

Рак Особено при жените наднорменото тегло се асоциира с повишен риск от различни видове рак включително рак на гърдата, дебелото черво и жлъчката. При мъжете с наднормено тегло е повишен риска от рак на простатата и ран на дебелото черво.

Освен изброените по-горе рискове за здравето има и един друг много важен фактор понижаващ качеството на живот – ефекта върху психиката. В съвременната култура идеала за физическа привлекателност се асоциира със слабо тяло, което поставя хората с наднормено тегло в неизгодна позиция спрямо социалните стандарти. Хората с наднормено тегло често са обвинявани че сами са си виновни за състоянието и се считат за мързеливи и/или със слаба воля. Не е рядко явлението хора с наднормено тегло да са с по-ниски доходи или да имат по-малко или никакви романтични връзки.

КОНСУЛТАЦИЯ

Контакти

За да започнем комуникация за постигането на Вашите цели моля ползвайте формуляра за безплатна консултация

  • White Facebook Icon

© 2019 Красимир Петров